Projekt ”Uir”

Unga I Rörelse-projektet (UIR) har två med varandra förbundna utvecklingsmål: att utveckla nya metoder och att utveckla en ny mötesplats. Projektet använder två övergripande metoder: KAB (Kunskap Attityd Beteende) och utvalda delar av s k nudging med särskilt fokus på positiv förstärkning och motivation, i deltagar gruppernas arbete dels med utveckling av nya metoder och program, dels en ny mötesplats, båda med fokus på barns och ungas goda kostmönster, vardagsrörelser samt motiverande insatser och stöd. I projektet skapas också en app, en inspirationsskrift, en videoblogg, det utbildas UIR-ambassadörer samt byggs en plattform för tillämpning och spridning av projektets metoder och program i skolor, föreningar med flera i Malmö, Skåne och övriga landet. Målsättningarna är flera, bland annat att nå och engagera sammanlagt cirka 500 i målgruppen, att sprida de nya arbetssätten till andra aktörer, och framför allt att förverkliga det långsiktiga målet att starta en ny fysisk mötesplats med nya metoder, program och övningar som har fokus på barns och ungas goda kostmönster, vardagsrörelser, nudging samt motiverande insatser och stöd. Projektets plattform för fortsatt användning, tillämpning, spridning och vidareutveckling av detta arbete byggs dels in i den egna verksamheten, dels i andra organisationers/aktörers verksamheter.

 

Projektets syfte

Det övergripande syftet med Unga I Rörelse-projektet är att förebygga och motverka övervikt och fetma hos barn och unga med och utan olika funktionsnedsättningar. Förebyggande insatser är grunden i arbetet mot övervikt och fetma. Alla barn bör ha hälsosamma matvanor och undvika en stillasittande livsföring. Det är grundläggande att hela familjen och även andra betydelsefulla personer (far- eller morföräldrar, släkt, vänner, förskolekompisar och personal) involveras i barnets viktarbete. Vid livsstilsförändringar är det bäst att fokusera på en eller två förändringar åt gången som kan flätas in i vardagen så att förändringen blir en naturlig del av livet. Tillsammans kommer flera små förändringar att ge stora resultat. 

KFUM Limitless erbjuder målgruppen de kunskaper som behövs för att kunna ta hälsosammare beslut och ett aktivare liv. Vi har under åren sett att målgruppen ofta tar ohälsosamma beslut på grund av okunskap och inte för att man medvetet vill välja en sämre kost. Föreningen vill även kunna bredda målgruppens uppfattning om vad ett aktivt liv är, inte bara att det handlar om att ta sig till ett gym eller springa i parken utan att det faktiskt finns en stor mängd alternativ som ger ett hälsosammare och fysiskt aktivare liv.

 

Projektets målgrupp

Cirka 500 barn och unga, både tjejer och killar, med och risk för övervikt med och utan olika funktionsvariationer deltar aktivt i projektets aktiviteter under tre år

Projektets målgrupp är barn och unga, både tjejer och killar, med och risk för övervikt med och utan olika funktionsvariationer, inledningsvis i Malmö med omnejd, senare i projektgenomförandet även i Skåne och resten av landet. Projektets målgrupp är inkluderande och integrerande på så sätt att barn och unga med och utan funktionsnedsättningar deltar i samma projekt och aktiviteter, för att på så sätt ge förutsättningar för gemensamt lärande och delade upplevelser. 

 

Mål

De konkreta målen med Unga I Rörelse-projektet är: 

  • Att nå och engagera cirka 180 barn och unga med och utan olika funktionsnedsättningar per år. Sammanlagt blir det cirka 500 barn och unga med och utan olika funktionsnedsättningar under tre år.
  • Att målgruppen tillsammans med projektmedarbetare arbetar fram och klart projektets nya metoder, program och aktiviteter med fokus på barns och ungas goda kostmönster, vardagsrörelser samt motiverande insatser och stöd. 
  • Att målgruppen tillsammans med projektmedarbetare arbetar fram en ny fysisk mötesplats med fokus på barns och ungas goda kostmönster, vardagsrörelser samt motiverande insatser och stöd. 

Delmålen innebär att projektet ska:

  • Nå och engagera barnens föräldrar och få dem att bli delaktiga i projektet som positiva förstärkare.
  • Motivera deltagarna att delta i återkommande fysiska aktiviteter i grupp och enskilt, med sin familj och sina vänner.
  • Utveckla målgruppens förmåga att våga vara öppna och kommunikativa så att deras inre behov blir tillfredsställda.
  • Få målgruppen att uppleva trygghet och sitt egenvärde, för att kunna sätta realistiska mål inom projektet och sitt nya hälsosamma liv.
  • Motivera målgruppen att planera och sätta mål, därefter fullfölja till önskade resultat genom att använda sig av den kunskap/erfarenhet projektet förser dem med. 
  • Säkra att målgruppen har tillgodosett sig grundläggande kunskaper i näringslära och hur kroppen och hjärnan fungerar. 
  • Arbeta fram en pedagogisk app med projektets metoder, program och aktiviteter.
  • Arbeta fram en inspirationsskrift med text, bild, berättelser, övningar, idéer med mera om projektets metoder, program och aktiviteter. 
  • Bygga en plattform för fortsatt användning, tillämpning, spridning och vidareutveckling – överlevnad – av projektets arbete